Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2015 13:57 - В началото на "прехода" политиците ни бяха несъвършени идиоти...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 5250 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 31.05.2015 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят Добави в Svejo      
image


Стандарт

/Поглед.инфо/ Какво се случи за последните 25 г. и продължава и сега? Под оксиморона "преход", всъщност, се крие каскада от взаимно противоречиви и изключващи се процеси. Накратко този период може да бъде формулиран така: преди 25 г. управляващата българска номенклатурна върхушка в желанието си да бъде приета в световния елит предаде страната, която от Втория развит индустриален свят при противостоенето в Студената война, отиде след тези години в Третия свят.

Рекапитулацията от тези 25 г. е повече от ужасяваща за България. Без преувеличение може да се каже, че това действително е четвърта и, може би, последна национална катастрофа. И това не са силни думи.

Една средно развита европейска страна като нашата, с относително развити икономика, индустрия, сложни системи за управление, добре развито селско стопанство, прилично ниво на здравеопазване, добра социална и осигурително-пенсионна система, въобще страна, която за предходните 45 г. от периферно селско общество беше стигнала до равнището на страна, създаваща електроника и роботехника… Та, тази наша държава за последните 25 г. беше вкарана обратно в Третия свят. Българското население от 9 млн. души през т.нар. преход се стопи до около 5.5 млн. души днес. Имаме повече от 2.5 млн. души, които са емигрирали - това е, всъщност, българският кръвен данък, който платихме за глобализацията. Най-лошото е, че качеството на останалия човешки капитал в страната е доста ниско.

България беше страна от един конфликт - между блока около Съветския съюз и другия, около САЩ. В момента това, което правим е да плащаме репарации за участието ни на страната на губещите. За мен тази истина трябва да бъде казана ясно, защото резултатите от това са повече от очевидни. Ние нямаме армия, имаме полиция, която да осигурява стабилността на режима, установен за тези 25 г. на територията ни. Разбира се, всякакви алтернативни, относително високоразвити източници на технологии и на ноу-хау бяха ликвидирани, тъй като имаха потенциал за осъществяване на реална конкуренция на победилите сили. Значителна част от перспективният човешки капитал очаквано беше засмукан в полза на новия цивилизационен и военен център на Запад. Така че не може да се очаква в победена държава високо качество на живот.

А, от друга страна, не можем да се надяваме от медии и други системи за масово манипулиране да ни кажат истината в прав текст.

С риск да бъда обвинен за пореден път в черногледство ще кажа, че в България няма добре структурирани сили с идеи, които да се противопоставят на сегашното политическо статукво. А това, което е останало като българско общество е с ниско качество, с разкъсани социални връзки и най-вече - с липса на консолидирани социални групи, които да осъзнават цялата бездна и маразъм на сегашното ни битие. И второ - как на тази база, евентуално, някой ще се опита да открие онзи коридор от възможности, който е обективно застъпен и с усилия, воля и организация да влезе в него?

Ще дам един пример, по аналогия. След Първата световна война България пак е на страната на губещите, но само за 7-8 години, през 1927 г. държавата ни е със стабилизирано стопанство, а българският лев - конвертируем. Нищо подобно не виждаме след последните 25 г. Напротив, продължава сривът ни в пропастта, образно казано.

В България има особена мъртвешка хватка между структурираните олигархични елити, всички те с произход от късната комунистическа номенклатура, без изключение, която постигна целите си. А те са: първо, да стане реален собственик на наследените от времето на социализма активи, разбира се, тези, които й носят бързооборотни печалби и второ, да осъществява разпределението и преразпределението на колониалната рента, която се реализира на терена. Срещу това господарите на геополитическия ред й дават мизерната възможност да се изживява като управител на територията България.

Между другото, и този период ще мине или по-скоро минава, тъй като наблюдавам, че ерата на българските олигарси приключва и второ, на тяхно място вече идват платените чиновници на колониалния център.

По аналогия с Римската империя, отначало Рим е оставял вътрешна автономия на всякакви местни владетели и на тяхната камарила. Като същевременно е вземал синовете им в почетно заложничество в Рим, където са ги обучавали като наследници на римската цивилизация. Вторият етап е бил тези обучени вече хора да бъдат върнати да управляват територията, а третият етап - просто да бъдат изпратени римски началници, да бъдат разквартировани там ветераните от римските легиони и четвъртият - изсмукване на територията и превръщането й в римска провинция.

Лошото е, че по отношение на такива като нас периферни територии Западът дори не предвижда и това. Тъй като ценността ни е като контактна зона между три свята - този на Близкия изток и на ислямския, на Русия и Запада, така че се намираме в прифронтова или направо - фронтова зона.

В този смисъл тук не могат да се очакват някакви големи инвестиции, които да ни стабилизират и да дадат шанс на лишеното от собствена субектност общество, държава и народ. Припомняте ми анализи на Хенри Кисинджър - хора като него са дълбоко осведомени и той не прогнозира, а съобщава част от плановете какво може да се случи. Не изключвам и вариант да станем зона на оперативни бойни действия, той е един от най-кошмарните. Лошото е, че понякога кошмарите имат свойството да се сбъдват по-лесно, отколкото добрите прогнози.

Питате ме дали моите анализи не обезсърчават хората… Но това е все едно да се ядосвате на лекаря, който ви казва каква е вашата диагноза. Той, разбира се, може да ви насърчи, че имате лека кашлица и да ви предпише сиропче, но вие да си умрете от туберкулоза, каквото е истинското ви заболяване.

Уморих се да повтарям това клише, но първото условие за градивно социално действие е, все пак, да имаме адекватна оценка на ситуацията около нас. Всякакво замазване на картината с нищо не допринася за позитивно действие. Разбира се, мога да нарисувам един розов пейзаж, но от това няма да последва градивно поведение и цялото българско битие го доказва. Най-голямата заблуда на българското настояще е неосъзнаването на драматизма и качеството на ситуацията, в която сме попаднали. Ако някой има илюзията, че ние избираме нашето настояще и бъдеще, той е или наивник или демагог.

------------------

Доц. Иво Христов, политолог.

Източник: БГНЕС


Прочети цялата статия тук:
Доц. Иво Христов: За 25 г. от Втория паднахме в Третия свят - Поглед Инфо

ПП: В началото на "прехода" политиците ни бяха несъвършени идиоти... По-късно се усъвършенстваха...
М. Тачков


Ако ви се чете за КТБ, четете -
bivol.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%82%D0%B1-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8.html


Ако ви се слуша музика, слушайте...








Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Диагнозата е безпогрешна:) И ...
31.05.2015 17:13
Диагнозата е безпогрешна:)
И това всички го знаят,но страшното е,че си траят...:(
цитирай
2. stela50 - Всепризнато - в третия свят сме... може би още...
31.05.2015 18:18
накъде по-нататък... Добра статия. Поздрави !
Музиката е прекрасна... Благодаря.
цитирай
3. gosho568 - Важното е, че вече са съвършенни. . . ...
31.05.2015 21:00
Важното е, че вече са съвършенни... по съвършенен начин, ограбиха и разтуриха страната ни във всяко едно отношение! Поздрави!
цитирай
4. mt46 - Мда... Траенето е доста трайно...
01.06.2015 18:01
mileidi46 написа:
Диагнозата е безпогрешна:)
И това всички го знаят,но страшното е,че си траят...:(

цитирай
5. mt46 - Благодаря!...
01.06.2015 18:03
stela50 написа:
накъде по-нататък... Добра статия. Поздрави !
Музиката е прекрасна... Благодаря.

По-нататък... страната ни все повече ще опустява... Поздрави!...
цитирай
6. mt46 - Мда... Това беше целта... Поздрави!...
01.06.2015 18:04
gosho568 написа:
Важното е, че вече са съвършенни... по съвършенен начин, ограбиха и разтуриха страната ни във всяко едно отношение! Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163314
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031