Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2021 14:26 - Голямата "Игра на глобални промени", или някои паралели между нашето време и Бронзовата епоха.
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 1265 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 31.07.2021 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 http://neveroyatno.info/news/velikaja_igra_globalnykh_peremen_nasha_civilizacija_blizka_k_povtoreniju_sudby_bronzovogo_veka_unichtozheniju/2021-07-29-5096

          блогър: душка

     Когато историята, философията, политиката биват включени в един общ експеримент, доказващ верността на максимата "Кадрите решават всичко"; когато този ролеви експеримент обяснява миналото, настоящето и, за огромно съжаление, предначертава и бъдещето, не ми остава друго освен да поднеса преведена статията на работещата с огромен хъс руска блогърка на българския читател и да изразя възхищението си от положения труд и доста ум при съставянето и оформянето на публикацията. 

      Голямата игра на глобални промени: Нашата цивилизация е близо до повтаряне на съдбата на бронзовата епоха – унищожението

       Краят на бронзовата ера е белязан от съвпадение на условия и събития, които са хвърлили жителите на Средиземноморието - а вероятно и на цялата планета - в тъмните векове, от които не са могли да се измъкнат цели 300 години. Ако човечеството оцелее, то го очаква нещо подобно. На първо място, това са климатичните промени. Те причиняват недостига на реколтата, липсата на храна и глад. Всичко това провокира и / или ускорява социално-икономическите кризи, включително масовата миграция на населението. В исторически план изменението на климата, настъпило в бронзовата епоха малко преди колапса, започнало с „глобално затопляне“. Да, глобалното затопляне е реално, което обаче не може да се каже за антропогенното глобално затопляне. И това глобално затопляне в крайна сметка причинява глобално застудяване. Това се е случило в онези времена [през бронзовата епоха].
     Разбира се, през цялата история е имало засушавания и наводнения, но само тяхното увеличаване не е достатъчно, за да унищожи цяла цивилизация. Бих искала обаче да напомня на читателя за секретния доклад на Пентагона, публикуван преди няколко години, който предупреждава, че заплахата от изменението на климата е много по -голяма от заплахата от тероризма и че Великобритания може да „стане Сибир“ за по-малко от 20 години.
     Той беше изнесен през 2004 г. Изминаха 11 години и всичко, което управляващите елити направиха, е да продължат с вълната на тероризма [по цялата планета]. Да, възможно е те да виждат създаването на терористична заплаха като умен начин да увеличат контрола си [над нас], така че в крайна сметка, когато започне да властва анархия поради изчерпването на хранителните и водните запаси, те да могат да изберат кой да остане сит и кой - не.
Това ми напомня за „Играта на глобалните промени“ на Боб Алтемайер. Ето бърз преглед на опциите за тази игра:
     През октомври 1994 г. професорът по психология Боб Алтемайер от Университета в Манитоба провел експеримент. След като тествал участниците с личностен тест, маскиран като социологическо проучване, той избрал 68 силно авторитарни студенти и им предложил игра на „политическо управление“ и „симулация на управление на ресурсите“, която нарекъл „Игра на глобални промени“. В тази игра всеки играч представлява 100 милиона души в един от 9 -те региона на планетата. Играта се състои във вземане на решения по различни социални, икономически и екологични въпроси. Оцеляването на всеки играч зависи от 3 фактора: храна, здравеопазване и заетост на населението. Когато загуби достъп до един от тези видове ресурси, играчът получава черна лента на ръкава си. Когато броят на лентите достигне 3, тогава всички хора, представлявани от играча, „умират“.        Глобалната екологична криза се базира на случаен принцип в играта, с помощта на която била тествана способността на играчите да реагират на извънредни ситуации в световен мащаб. Отделна роля в играта била отредена на регионалните лидери, наречени "Елитните", които контролирали банковата сметка на своя регион и средствата, които биха могли да използват за закупуване на фабрики, болници, финансиране на армията и т.н. Било им позволено да обикалят света, да сключват сделки с други „елитни“ и да обявяват война при условие, че са успели да съберат достатъчно подкрепа от лидерите на съседните региони. Успехът във войната означава разширяване на територията и увеличаване на капитала. „Елитните“ също имали възможността тайно да крадат пари, разпределени за техния регион, за себе си. (Без да знаят другите играчи, елитните едновременно се състезавали за наградата „Най -богатият човек на Земята.)
     Играта за глобална промяна първоначално е била предназначена да обучава учениците относно различните глобални предизвикателства, пред които е изправено нашето общество днес: пренаселеността, глада, изменението на климата, международните отношения, войните и разпределението на ресурсите. Въпреки това през 1994 г. Боб Алтемайер я използва за други цели: за да провери какво ще се случи в свят, управляван изключително от авторитарни десни личности.
     Какво би се случило, ако властолюбците наследят Земята? Нека прочетем как е завършила играта.
         „Три представителки на „Елита“ се съюзиха една с друга в началото на играта и се опитаха да привлекат лидера на Северна Америка да участва в програмата за международна помощ. Той им отказа. И това беше най -голямата среща на „Елитните“ през останалата част от вечерта. Проекторът за таван, предназначен за обръщения към целия свят, се използваше рядко. Глобалната озонова криза, която избухна в средата на играта, не бе удостоена с нито една международна конференция или дори малки срещи в кръга на „Елита“. Макар и отделни „елитни“ от време на време да посещаваха други региони, за да получат информация за оборота на ресурси, повечето от „елитните“ си останаха у дома и работеха със своите „регионални помощници“ по въпросите, свързани с тяхната територия. Както по -късно обясни един от помощниците: „Елитните отидоха при своите групи и не се върнаха оттам“.
         Групите, които понякога отговаряха „изчезвайте“, когато „чужденецът“ идваше да говори с тях, „работеха добре заедно, рамо до рамо“, но бавно разрешаваха проблемите си. Проблемът с нарастването на населението беше особено труден за тях. Индия започна да се пръска по шевовете, а Централна Африка все повече потъва в епидемии и бедност. Богатите региони се справяха доста добре и Европа прие 100 милиона бежанци от Индия, докато Северна Америка даде на Индия щедър кредит. Но като цяло по -бедните региони на света се свлякоха в бездната. Военните действия могат да играят важна роля в „Играта на глобалните промени“. Във вторник вечерта нямаше войни или заплахи за война. Повечето региони запазиха армията си същата както в началото на играта, дори когато хранителните и медицинските им нужди станаха изключително големи. Представителят на „елита“ на Северна Америка значително увеличи военната си мощ. Но в крайна сметка той така и не я употреби. До края на играта 1,9 милиарда души починаха от глад и болести, което асистентите на играта смятат за почти рекорд в нейната невоенна версия.
         „Елитите“ отделиха много повече време в сряда за преговори помежду си и много по -малко време на своите територии, отколкото предходната вечер. Имаше постоянен „шум“ от преговори, „елитите“ се посещаваха, понякога в групи от по двама или трима, в търсене на най -печелившите сделки за ресурсите си. Таванният проектор често бе използван за реклами като "Латинска Америка продава природен газ. Най -добрата оферта печели!" Създадоха се няколко търговски партньорства, които след това се разпаднаха. Беше проведена глобална конференция за озоновия слой, но не бяха положени съвместни усилия за справяне с планетарните проблеми. В регионите обикновените силно авторитарни, десни политически фигури се сблъскаха със същите проблеми като своите колеги във вторник.
     Населението се разрастваше неконтролирано, бедността нарастваше в страните от третия свят и болестите се разпространяваха извън контрол.
Елитите се опитаха да решат тези проблеми, като се пазаряха помежду си, докато един не от тях падне на колене. Оставащият силно авторитарен представител, който не изрази желание да стане „елитен“ на своя регион в началото на играта, поведе революцията у дома и след това стана фактически лидер, изисквайки от вече бившия „елитен“ да върне всички свои решения за групово преразглеждане. Благодарение на преговорите между „Елитите“, в резултат на които някои региони получиха необходимите ресурси, светът не се превърна в ад със същите темпове като във вторник. Никой обаче не получи нищо безплатно. Нямаше благотворителност. Нито един от регионите не прие бежанци от бедните райони. Никой не даде евтини заеми на обеднелите. В допълнение различните региони използваха военни заплахи срещу по-слабите почти от самото начало на играта. Всички региони все още имаха армия, която в много случаи са увеличили.
     Тогава Елитът на Океания закупи големи количества ядрени оръжия и обяви война на Индия. Представителят на индийския елит се опита да намери голяма и силна държава, която да му помогне да се защити, но не успя. Индия се предаде срещу определена цена и стана още по-бедна. Окуражена от безкръвната победа, Океания започна да заплашва други военно слаби региони. В този момент „елитът“ от Северна Америка предложи да продаде „защита“ на всеки, който плаща. Различните региони започнаха „да прековават плуговете си на мечове“. Асистентите на играта смятаха, че предстои неминуема ядрена война между Северна Америка и Океания. В този момент обаче предвиденият 40-годишен лимит на играта изтече и симулацията приключи.
        Един милиард и шестстотин милиона души бяха починали от болести и бедност, което е ужасно много, но все пак с 300 милиона по -малко от 1,9 милиарда от предната нощ. Добре, прочетохте ли го? Забелязахте ли какво се е случило в играта, когато на власт са били хора с авторитарни черти? Към това се насочваме в момента и събитията от нашата реалност се развиват в съответствие с този модел на игра. Не ме питайте защо тези идиоти не могат да видят как се втурват срещу бетонна стена, като повличат всички нас със себе си; задълбочете познанията си за психопатиите и си отговорете сами на този въпрос.
      Това ни води до другия компонент на краха на цивилизацията от бронзовата епоха: бунтовете, войните и сриването на търговията. Бунтовете често са предизвиквани от глад или несгоди, причинени от природни бедствия. През последните 11 години наистина наблюдаваме значително увеличение на честотата на природните бедствия на планетата. Втората половина на 13-ти век донесла цяла „буря от земетресения“, която продължила 50 години. Това е процес, по време на който геоложките разломи започват да се "отварят", като причиняват много и опустошителни земетресения, които продължават с години, докато енергията на налягането се освободи по разломите. Има много признаци, че днес се намираме в точно такъв период. И така, днес имаме по цялата планета глад и трудности, обусловени от изменението на климата и от повишената сеизмична активност; това води до социална нестабилност, която се натрупва като гореща пара в автоклав под налягане.
         Можем да се запитаме защо, в името на здравия разум, управляващите елити не правят нищо за решаването на тези проблеми и вместо това само изострят ситуацията, изравнявайки със земята една държава след друга по цялата планета, което само увеличава социалното напрежение? Не виждат ли докъде води това? Както каза Путин: "Сега поне разбирате ли какво сте направили?" Както загатнах по-горе, отговорът е „не“; те не осъзнават и не могат да разберат какво са направили; те все още са убедени, че пълният контрол върху всичко и всеки ще им предостави възможността да избират кой ще бъде сит и кой - гладен по време на бедствията, които ни очакват в бъдеще. Вероятно са добре запознати с историята и смятат, че играят игра, в която неизбежните въстания ще бъдат под техния пълен контрол. В миналото хората са се изправяли срещу управляващите елити и елитните глави се търкулвали от раменете си – показва го дори Френската революция. Но и това не е променило нищо: ето ви нов владетел, който, разбира се, не е по -добър от стария. В продължение на много години крахът на цивилизацията от бронзовата епоха се приписва на "Народите от морето"; днес тази хипотеза става все по -малко популярна, тъй като просто нямаме доказателства, че ордите на тези народи са изгорили и унищожили всичко в Средиземноморието и след това просто са изчезнали от историческата сцена, без да оставят и следа от тяхната националност. Наистина, ако сте предприели поход заради тежкото положение на вашата страна, тогава какво би могло да ви накара да изгорите из основи градовете в другите страни, ако можете просто да ги превземете? Не е ли странно, че тези мародерски банди ограбвали другите градове, които са били в също толкова тежко положение? В това няма логика. И все пак, във време на социално напрежение и вълнения, ние винаги се занимаваме с определен брой убийства и грабежи, които без съмнение виждаме днес. Понастоящем преживяваме много природни бедствия - земетресения, цунами, изригване на вулкани, изменение на климата, както и преврати и войни. Човечеството обаче се е сблъсквало с това отново и отново през цялата история и това не винаги е довеждало до пълния крах на проспериращите цивилизации. И така, защо цивилизацията на бронзовата ера се е сринала? Колин Ренфрю говори за това, пречупено през призмата на „системния колапс“: „ефектът на пеперудата“, чието размахване на крила може в крайна сметка да причини ураган. Той изброява основните признаци на системния колапс: 1) срив на централното правителство; 2) изчезването на традиционните елити; 3) сриване на централизираната икономика; и 4) миграция и спад на броя на населението. Като се имат предвид първите две характеристики, смятам, че по времето на разпадането управляващият елит вече не е обслужвал интересите на хората. Традиционните „елитни“, които са получили възможност да служат на хората и да представляват техните интереси, са били заменени от патологични личности, точно както се случва в наше време. Марио Ливерани от Римския университет обвинява за това високата концентрация на власт, което може да е вярно до известна степен, но все пак не съм сигурна, че това е било достатъчно за унищожаването на цяла една цивилизация и да започне 300-годишен период на „тъмни векове“. Според мен единственото правдоподобно обяснение е външен фактор, който „променя в движение“ правилата на играта в системата; без него тя би могла да се адаптира спрямо факторите, споменати по-горе. Вярвам, че най -вероятните причини биха могли да бъдат два елемента: без съмнение, катастрофи, причинени от космически фактори (множество събития от различни мащаби тип „метеоритът от Тунгуска“) и епидемии. Изследванията, които изучавам в момента, не вземат под внимание нито един от тези елементи и в крайна сметка стигат до не съвсем убедителното заключение за „ефекта на мултиплициране“: колапсът на един елемент от системата, който предизвиква ефекта на доминото и води до колабирането и на другите му елементи. Както и да е, ние без съмнение сме в период, много подобен на периода от време в края на бронзовата епоха и тези паралели не ми дават много надежда. Нашата цивилизация в действителност е може би много по-уязвима и нашите съвременници са много по-малко подготвени за това, което ни очаква. Имаме властолюбиви и психопати на власт, които играят Играта на глобалната промяна, и повратната точка, когато обикновените хора започват да се бунтуват с вили и коктейли „Молотов“ в ръце все още не е достигната.   
       Междувременно глобалните Елити, изглежда, все още вярват, че засилването на контрола над населението може да предотврати въстанията, от които толкова се страхуват, без да осъзнават, че те самите подхранват нарастващото недоволство сред населението и засилват вероятността от по-голямо и продължително насилие, когато последната капка най -накрая ще прелее над ръба на чашата на търпението. ... Не знам какво ще бъде и къде ще започне, но на 100% съм сигурна, че ще се случи. Това вече е ставало през 1177 г. пр.н.е., подобен сценарий се разиграл в Римската империя между 410 и 540 г. сл. Хр. Този период също преживява по-малки цикли [на възхода и падането на цивилизациите], но смятам, че тези двете са най-големите през последните 5000 години: тъмните векове дойдоха на мястото на падналите цивилизации. Ще видим ли комети или отломки от астероиди да бомбардират нашата планета в близко бъдеще? Не знам. Изглежда, че това е много възможно и дори вероятно. Ще видим ли масови епидемии, които ще отнемат живота на повече от 70% от световното население? Това е много възможно и дори вероятно. Историята се повтаря и това е един от елементите, които се повтарят с ужасяваща честота. И дори ако никой от тези елементи не се прояви, тогава просто следването на „траекторията на упадъка“ [върху която сме сега] ще доведе до масивния системен срив, което означава и масова смърт на населението. Очевидно е, че когато хората вземат предвид тези неща - при условие, че могат да бъдат убедени да го направят за собствена защита - то те са склонни да мислят, че това ще се случи с някой друг, някъде другаде. Така че помислете за всички онези, с които в крайна сметка това ще се случи. Единствените, които имат шанс да оцелеят, са тези, които вярват, че „това може да се случи, то може да се случи и на мен ... и аз трябва да съм готов за него...“.



Гласувай:
7



1. notfun - ..красс, увличаш се по Големите неща.чЕтенки )
31.07.2021 15:04
....това е блог, сайт за комуникация,и обмен..а, не Библиотека, все пак..
нищо против, но опитай, да компресираш Инфото!
ще спечелиш читатели, време, и симпатии..и ползи+

какво повече..
но, най Важното,my Френд - всеОбщо Спасение, няма...
благодаря за интересният материал....
цитирай
2. dobrodan - Здравей, Юлка :). Дори не се замислям за "печалба" от време, симпатии
31.07.2021 15:26
или читатели :). Ползите нека бъдат за прочелите постингите ми. За мен остава смътното усещане, че съм свършил нещо полезно и толкова.
Не бива да съкращавам чуждите материали. Така се създава почва за съмнение и тенденциозност, не трябва да става така!
Благодаря ти и аз :).
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
01.08.2021 12:35
Съгласен съм, че има цикличност в историята...
"Нашата цивилизация е близо до повтаряне на съдбата на бронзовата епоха – унищожението"... Едва ли някой знае дали и колко сме близо до това!...
ПП: Апокалиптични прогнози е имало нееднократно в далечното минало...
цитирай
4. dobrodan - Здравей, Марине :). Душка се е опитала да не набляга
01.08.2021 12:52
прекалено много на политическата страна на въпроса, но отношението й към "Елитните" малоумници извира от всяка дума :).
Бих добавил, не ни трябват климатични и геоложки апокалиптични картини. Сами ще си ги направим, оръжие за стотина планети ни се намира.
Нищо ново под слънцето.
Много по-интересен е резултатът от провеждането на "Играта". При всички случаи надмерването на егото води до един и същ плачевен финал.
Това наблюдаваме и в момента. Играта обикновено повтаря живота, а после той - нея. Мимансът няма думата.
цитирай
5. notfun - краси, тук, трябва, да добавим и Хегел, да не пропускаме,че Играта, винаги има ..два края))
02.08.2021 10:07


Нищо ново под слънцето.
Много по-интересен е резултатът от провеждането на "Играта". При всички случаи надмерването на егото води до един и същ плачевен финал.
Това наблюдаваме и в момента. Играта обикновено повтаря живота, а после той - нея. Мимансът няма думата.
цитирай
6. dobrodan - Условията на Играта, Юле, изключват намесата на другия, втория край :).
02.08.2021 11:45
Точно както винаги е ставало. Вторият край си избира Елитен и го следва сляпо.......
След това, забележи, се появява друг Елитен и търси сметка от първия :).
И така-а-а-а, до края на света-а-а-а!
След края на света (поредния) оцелелите групи хора се включват в Играта по добре познатите правила и......следва нов цикъл, повтарящ предходния. Случвало се е и пак ще се случи. Надявам се да не е точно тия дни, че имам някои неща за правене :).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042871
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031